Az utolsó fázis a gyepszőnyegezés, illetve igény szerint a füvesítés. Mindkét megoldásnak megvannak a maga sajátosságai és előnyei, illetve a szükséges idő is eltérő a két módszer esetében.
Partnerünkkel, az Eurogreen Tiszafa kft.-vel egyazon elveket vallunk, ami a gyepszőnyegezést illeti, valamint ezeket össze is hasonlítjuk a füvesítés körülményeivel. Fontos felsorolnunk a gyepszőnyegek főbb felhasználási területeit is, hiszen ez a megoldás számos helyzetben hasznosítható. Itt szeretnénk megemlíteni, hogy a gyepszőnyeg előállítás folyamata is a füvesítéssel kezdődik, és a megfelelő végeredményhez 14 hónapig megfelelő hatások között kell tartani a gyepet, hogy az elérje a megfelelő állapotot.

A gyepszőnyegek felhasználási területei:

A gyepszőnyeg szinte bárhol felhasználható, ahol egyébként képes életben maradni a fű. Valamivel magasabb költségek ellenében egy kész gyepet kaphatunk, és mindezt szinte pillanatok alatt! Így a magasabb ár sokkal magasabb hozzáadott értékkel is jár, szemben a füvesítéssel.

A felhasználási területekről bővebben:

Rézsűk, frissen humuszolt felületek. Sportgyepek. Családi házak közvetlen környezete, kertje, parkok és egyéb közterületek. Társasházak, lakóparkok, játszóterek. Iroda épületek, bevásárlóközpontok és ipari területek zöld területei. Bárhol, ahol a telepítést követően gyorsan használatba kerül az adott felület.

Legfőképpen a helyi környezeti és termőhelyi viszonyok, a terület mérete, az erre fordítható anyagiak, a minőség kérdése, illetve az időbeni elvárások határozzák meg, hogy a gyepszőnyegezés, avagy a füvesítés a célravezetőbb.

A füvesítés főbb tulajdonságai:

Az első, és legfontosabb talán a kockázati tényezők, amiket számításba kell venni a gyepszőnyegezés, avagy a füvesítés terén. Utóbbi esetében gondokba ütközhetünk a környezeti viszontagságok, mint a szél vagy a zivatar esetében, de akár a különböző állatok, mint a madarak is okozhatnak károkat a növekvő gyep állapotában. Ide sorolható még akár a nem megfelelő vetési időpont és az erózió is.

A legjobban akkor járunk, ha tavasszal vagy ősszel állunk neki a gyepesítésnek, hiszen a téli hideg, valamint a nyári, erős napsugárzás kárt tehet a még növekvő félben lévő fűnek. A legideálisabb felület a fűmagok elültetésére a megfelelően karbantartott talaj, mely trágyázott, nem túl tömör, ugyanakkor nem is egyenetlen. A gyomok kiirtása is fontos tényező az ültetés előtt. A gyepesítés végeredményét nagyban befolyásolhatja az elültetett fűmagok milyensége, hiszen a kereskedelemben kapható magvak minősége erősen hullámzó lehet. Persze, ha minden feltétel adott a fűmagok megfelelő csírázására és a szálak növekedésére, akkor is számolnunk kellhet a gyepborítás egyenetlenségével, aminek számos oka lehet, gondolva itt például a változó körülményekre, nem egyszerre történő csírázással, vagy azzal, hogy valaki véletlenül letapossa a fejlődő növényeket.

A gyomosodás egy rendszeresen visszatérő probléma, mely ellen azzal tehetünk a legtöbbet, ha az ültetés előtt szakemberre bízzuk a folyamat megállítását, és a gyomnövények vegyszeres kiirtását! Nagyon fontos, hogy folyamatosan tartsuk nedvesen a füvesítés alatt álló talajt, ha éppen nincs elegendő csapadék, ugyanis ez szükséges a megfelelő fejlődési körülmények megteremtéséhez, legfőképp az első négy hétben. Ellenben ügyeljünk rá, amennyire ez lehetséges, hogy túl sok víz se érje a talajt, hiszen ez kimoshatja a fűmagokat, valamint a puha talajt könnyen eláztathatja alakulhatnak ki. Az első 4 hónapban nagyon sok törődést igényel a gyepesítés alatt álló terület, ebben az időszakban a mindennapos használat sem teljes mértékben lehetséges, valamint nincsen garancia arra, hogy a végeredmény egyenletes lesz, és nem lesznek benne üres foltok.

Az anyagiak tekintetében a gyepesítés természetesen jóval olcsóbb, mint a gyepszőnyegezés, sokan ezt emlegetik a legnagyobb előnyeként, de pontosan ezért sokkal körülményesebb is, gondolva itt arra, hogy a növekedés időszakában folyamatos ápolásra szorul az adott terület, fokozott öntözésre, és ez által nem kevés munka van vele, miközben ebben az időszakban nem is feltétlenül esztétikus a növekvő gyep.

Összességében tehát a füvesítés kifejezetten körülményes is lehet, bőven hordoz magában kockázati tényezőket, ellenben ha kellő időt és energiát fektetünk bele, annak pozitív eredménye lesz. Összköltségeit tekintve valamelyest elmarad a gyepszőnyegezéstől.

A gyepszőnyegezés főbb tulajdonságai:

A gyepszőnyegezés esetében a kockázati tényezők miatt nem kell annyira aggódnunk, hiszen egy kész, kifejlett gyepről van szó, melyet csak megfelelően el kell helyezni a nekünk kellő területeken. A telepítés egész évben megtörténhet, hiszen kifejlett, életerős gyepről van szó, mely, mint tudjuk a legtöbb időjárási körülmény mellett képes életben maradni, az egyetlen feltétel, hogy az adott időszakban megfelelő mennyiségben álljon rendelkezésünkre a szükséges alapanyag, mindezzel általában nem szokott gond lenni. A talaj előkészítésének módja hasonló a füvesítéshez, hiszen felpuhított, darabos, megfelelő tápanyag mennyiséggel rendelkező, nedves talajra van szükség a tökéletes hatás eléréséhez.

A gyepszőnyegek előállítása során az esetek döntő többségében olyan nemesített vetőmagokat használnak a szakemberek, melyek az adott felhasználási területen kiváló tulajdonságokkal rendelkeznek, gondolva itt például a közterületeken és a családi házak kertjeiben használatos típusok közötti különbségekre.

Míg ugyebár a füvesítéssel nem garantált a tökéletesen egyenletes fedés, addig a gyepszőnyegezés mellett döntve efelől nem kell aggódnunk, hiszen csak olyan gyepszőnyeg kerül telepítésre, amely nem foltos és nem tartalmaz ritkásabb foltokat. A gyepszőnyegeken életerős, kifejlett fű találhat így a gyomosodás miatt sem kell annyira aggódnunk. Természetesen az esélye megvan, de sokkal kezelhetőbb, mint egy éppen növekvő, frissen ültetett gyep esetében.

A gyepszőnyegezés esetében pusztán az első két hétben kell figyelnünk a fokozott öntözésre, ezek után elegendő, ha mérsékelten éri víz, mindez az előre felpuhított talajnak is köszönhető, melyre lefektetésre került a gyepszőnyeg, ugyanis sokkal több vizet képes így megkötni. Ugyanakkor nem kifejezetten érzékeny a hevesebb esőzésekre sem.

A gyepesítéssel ellentétben az eredmény azonnal vonzó látványt nyújt, nem kell várakoznunk és az a növekedés miatt aggódnunk. Valamint, mire teljes mértékben igénybe vehetjük gyepszőnyegünket, körülbelül két hétre van szükség, ugyanis ennyi idő alatt, gyökeredzik le teljesen a lefektetett gyep. A gyepszőnyegezés telepítési költsége egyértelműen magasabb, mint a füvesítés esetében, ugyanakkor mindemellett számos könnyebbséget élvezhetünk ezzel a megoldással.

Bármire is legyen szüksége, ami a kertépítéssel, kertgondozással kapcsolatos, vagy akár az automata öntözőrendszerek kivitelezésével, keressen fel minket!