Terület előkészítése:

A szükségtelen növényeket és gyomokat kiirtjuk, és minden olyan dolgot eltávolítunk, amire nem lesz szükség. A felesleges földmennyiséget megpróbáljuk máshol hasznosítani, hogy ezzel is spóroljunk.

Tereprendezés:

Itt a különböző földmunkák következnek, amikor is a kert alapjai kerülnek kialakításra, gondolva itt például a domborzatra, főbb jellemzőkre. Ez történhet kézzel vagy géppel is akár, helyszíntől függően. Ha a talaj nem felel meg minden elvárásnak a végeredményt illetően, akkor ezt is orvosoljuk, a megfelelő földdel vagy adalékanyagokkal. Burkolatok, valamint kisebb, kerti tavak esetén a felesleges földet megpróbáljuk minden esetben hasznosítani, ha ez lehetséges.

Az ágyások előkészítése:

Az előkészítés, a földmunka és a különböző kerti elemek elhelyezése után a növények telepítésével folytatjuk, melyeket kiváló állapotban, és persze kedvező áron szállítunk.

Elvégezzük a trágyázást az ültető gödrökben és a speciális igényű növényeknek szükséges anyagokat is elhelyezzük, mint például a folyami homok, a tőzeg vagy az ágyásszegély. Az ültetés után egy úgynevezett tányért készítünk, ami segít összegyűjteni a vizet, akár esővízről, akár öntözővízről van szó, valamint megelőzzük a gyomosodást, a tányért pedig gyommentesen tartva könnyebben megőrizzük a vizet a gyökérzónában.

A különböző sorba ültetett fák, és parkokba szánt fák esetében, karókból egy esztétikus keretet készítünk, azok köré, ahol ez indokolt, mindez a szél elleni védelmet szolgálja az ültetést követően. Parkolók esetében ezt később is érdemes meghagyni a mechanikai védelem érdekében. Ha öntözőrendszerre is szüksége van, azt is ebben a fázisban építjük ki, gondolva itt a különböző szórófejekre és csepegtetőcsövekre, ez lehetséges automatizálva, illetve manuális vezérléssel is.